Piratenzender (3 Meter FM)

 

Eind jaren zeventig en de jaren 80 ben ik fanatiek 3 meter piraat (100-108Mhz) geweest onder de naam Perfect en later PFT. (Sinds Juni 2023 weer aktief maar nu op de 3.5 Meterband (83.0 Mhz – 87.5Mhz) Lees hier verder)

Een vriend van mij had een zendertje in zijn bezit gemaakt door zijn opa en ik vond dit allemaal erg leuk en spannend en de broer van mijn zwager had mij het een keer laten zien (met een zender met meer vermogen) hoe en wat en ik was gelijk verkocht.

Al snel kocht ik bij KOK Onderdelenspeciaalzaak in leiden op de beestenmarkt een jostikit HF65 bouwpakket.

Jostikit HF65

Dit was een kant en klaar zendertje van ongeveer een half wat, microfoon en antenne erop en zenden maar.

Zendertje in elkaar gesoldeerd met S39 en soldeer,moet je dus nooit doen het was nu een groote stoorzender. Ik terug naar KOK Onderdelen en wat blijkt GEEN S39 gebruiken maar gewoon soldeer met een harskern. Ik kreeg van KOK een heel nieuw bouwpakket omdat dit niet in de beschrijving stond. Dus weer naar huis en de boel in elkaar knutselen en inderdaad nu werkt het! Mijn moeder vond het toen Perfect klinken (zo is de naam ontstaan en later PFT omdat perfect toch wel een beetje een  rare naam was)!
Hieronder een fragment van een oproep (met dank aan https://www.cq3meter.nl en PHZ Zoetermeer)

Logboek

Eerst met een draadje als antenne en later met een open dipool, ik woonde in die tijd in de morskwartier in leiden en op 4 hoog ik kon bij helder weer den haag bijna zien. De eertse verbindingen kwamen snel tot stand in Leiden, Voorschoten, Wassenaar, ik vond het helemaal geweldig!

 

 

Transistor radio

Nu moest in plaats van een transistor radio natuurlijk ook nog een goede ontvanger hebben in de vorm van een buizenradio (want die waren het beste zeiden ze). Dus de kraak (toen gooiden we alle vuil nog buiten op de stoep 1x per maand en kwam de kraakwagen het ophalen) af in Leiden naar oude radio’s en natuurlijk ook gevonden. En nu ontving ik veel meer piraten tussen de 100-108 Mhz als met de transistorradio. Heel veel stations uit den haag maar met de HF65 haalde ik dat niet dus er moest een sterkere zender komen, de van STENTOR had ik een schema gehad dus onderdelen kopen bij KOK onderdelen en solderen maar (alles zwevend en per trap een tussenschotje).

Buizen radio

Tunerversterker van krantenwijk

 

Later van mijn krantenwijk een Akia tuner-versterker gekocht.

 

 


En natuurlijk ging het steeds verder met sterkere zenders en ook meer kontakten in deze wereld! Zie hieronder de diversen ontwikkelingen.

Stentor schema

Stentor print layout

 

 

 

 

Tja de STENTOR een grote stoorzender waar je 5 watt uit kon halen, ook weer mike erop en antenne en storen zenden maar ūüôā

 

Door al die verbindingen die ik op de 3 meterband maakte kreeg ik ook meer inzicht in de technieken en ook meer kontakten die mij het een en ander uit konden leggen en ook goede schema’s hadden!

PLM

QQE 03/12 en EL84 buizen versterker trappen

Zo heb ik schema’s van de¬†PLM¬†gekregen van “SANDOKAN Leiden” piraat bij mij in de mors in Leiden. Ook heb ik kontakt gehad met “AMPEX Leiden” piraat uit het centrum van Leiden en hij had goede schema’s van buizenzenders.

 

Enige tijd later (terwijl de QSO’s gewoon doorgingen) ben ik met een paar vrienden ook muziekprogramma’s gaan maken onder de namen: Victoria radio, Capitol radio en Eureka radio (zender geleend van Orion Voorschoten want hun hadden een sterke zender). Ook hebben we nog een tijdje een duitse zender van de kabelradio gedrukt in samenwerking met Antaris Leiden en andere om daar ons muziekprogramma op zondag voor de kabel luisteraars te laten horen. Dit ging onder de naam Vereniging Van Vrije Kabelomroepen (VVKO). En natuurlijk hadden wij ook een jingle voor de belangrijkste single in onze ogen…

en piepje voor het nieuws op het hele uur…

en nog zo’n slechte jingle…

 

Sinds Juni 2023 weer aktief maar nu op de 3.5 Meterband (83.0 Mhz – 87.5Mhz) Lees hier verder

 

 

Hieronder nog wat foto’s van de Muziek uitzendingen:

 

Zenders nog in mijn bezit (uit de oude doos):

 

Hier diversen schema’s die ik verzameld en gebouwd heb:

 

Foto’s uitgepeilde bekende piraten in leiden:

febr 1984 Telstar Radio Onyxhof:

 

 

8 mei 1986 Freewave Radio Arendshorst:

 Posted by at 12:30

  One Response to “Piratenzender (3 Meter FM)”

  1. Hallo Bezoeker van deze website Hans hier,
    Ik vraag me af of er nu nog steeds piraten op de 3 FM zitten.
    En je eigen hobby site promoten kan hier natuurlijk ook!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.